Oynadık, Eğlendik; Sonunda Meslekleri Öğrendik

Oynadık, Eğlendik; Sonunda Meslekleri Öğrendik

Çocukların meslek kavramına, meslek sahibi olmaya, anne ve babasının mesleğine, büyüdüğünde yapmak istediği mesleğe ve bu mesleği seçme nedenine yönelik görüş oluşturmalarını erken yaşta sağlamak amacıyla yaptığımız projemiz sizlerle.

29.03.2024 52

Meslek tanıtım projemiz iki hafta şeklinde planlandı. Sınıf 5 gruba bölünerek her gruptaki  çocuklara farklı meslekler (Arkeolog, Meteoroloji uzmanı, yazılımcı, öğretmen, aşçı, makinist, ressam, mühendis, müzisyen, tamirci, madenci, çiftçi, terzi, astronot, pilot, yazar, hemşire, şoför, polis, doktor, eczacı)verildi. Çocuklar kendi sunumlarıyla bu meslekleri tanıttılar. Sınıflarda meslekler ile ilgili sunum yapılan günlere istinaden merkezler oluşturuldu.

1.GÜN

1.gruptaki çocuklar sunumlarını yaptılar. Arkeolog olan öğrencim sınıfa toprak getirerek Arkeolog kıyafetleri giyerek toprağın altında arama yapıp arkeolog mesleğini tanıttı. Daha sonra tüm çocukların bunu deneyimlemesi için sınıftaki masaların üzerine toprak koyulduktan sonra toprağın altına dinozor iskeletleri gömüp çocukların fırça ve büyüteçlerle arama yapmalarına fırsat tanındı.  Meteoroloji uzmanı olan öğrencim mesleğin tanımını yaptıktan sonra getirdiği Türkiye haritası üzerinde bölgelerin hava durumunu anlatarak canlandırma yaptı. Öğretmen olan öğrencim öğretmenlik nedir? sorusuna açıklık getirdikten sonra arkadaşlarına etkinlik anlatarak onların yapmasına rehberlik etti. Eczacı olan öğrencim önlük giyip ilaç kutuları ve reçete getirerek meslek tanıtımını tamamladı. Mühendis olan öğrencim mühendislik mesleğini tanıtınca 1. gün sona ermiş oldu.

29-03-202429-03-202429-03-202429-03-202429-03-202429-03-2024

2.GÜN

Osman Hamdi Bey videoları izlenerek ressamlıkla ve Osman Hamdi Beyle ilgili bilgi verildikten sonra okul koridoruna şövalelerin üzerine Kaplumbağa Terbiyecisi boyaması yerleştirildi. Her çocuk boya paletini ve fırçasını alarak şövalesinin yanına geçerek örnek tabloya bakarak çalışmayı tamamladı. Ressam olan öğrencimde kıyafetler ve meslekle ilgili materyaller getirerek meslek tanıtımını gerçekleştirdi. Yazılımcı olan öğrencim velisinin bilgisayar üzerinden hazırladığı programla arkadaşlarına mesleği tanıttı program şu şekilde; Çocuklar kutucuğa adını yazdığında program sesli bir şekilde çalışarak şunları söyledi; Merhaba Ayaz, tebrikler adını başarılı bir şekilde yazdın Yamaç’ın yaptığı programı beğendiysen alkışla şeklinde dönüt verdi. Programı tüm çocuklar deneyimledikten sonra yazılımcıların kullandığı eşyaları tanıtarak sunumu tamamladı. Aşçı olan öğrencim aşçı önlüğü ve şapkasıyla arkadaşlarına pizza tarifi vererek aşçıların neler yaptığından bahsetti. Makinist olan öğrencimde tanıtımını gerçekleştirdikten sonra aile katılımına geçiş yapıldı. Aile katılımda Zabıta velilerim arkadaşlarıyla gelerek meslek tanıtımı yaptılar. Telsizleriyle çocukların dışarıda duran zabıtalarla iletişim kurmasını sağlayarak aralarında nasıl haberleştiklerini anlattılar. Zabıtaların görev ve sorumluluklarından bahsettikten sonra zabıta kostümüyle çocukların fotoğraflarını çektiler.

29-03-202429-03-202429-03-202429-03-202429-03-202429-03-202429-03-2024

 

3.GÜN

Öğrencim çiftçilik mesleğini tanıttıktan sonra bahçeye çıkılarak çocuklarla saksıların içine toprak koyularak maydanoz tohumu ekildi. Müzisyen olan öğrencim müzik aletleri getirerek mesleğin tanıtımını yaptıktan sonra her çocuğun müzik aletleriyle ritim tutmasına rehberlik etti. Madenci olan öğrencim madenci mesleğini görsellerle anlatarak sunumunu tamamladı. Terzi olan öğrencim terzi malzemeleriyle sunumunu gerçekleştirdi. Sonrasında  Evalardan çanta kalıpları hazırlanıp etrafına delikler açılarak çocukların plastik iğnelerle çantaları dikmelerine rehberlikedildi. Çantalar tamamlandıktan sonra tasarım masasına geçilerek herkes çantasını dilediği gibi boncuk ve pullarla tasarlayıp süsledi.

29-03-202429-03-202429-03-202429-03-202429-03-2024 

 

4. GÜN

Bugün sınıfımızda kuaför mesleğiyle ilgili etkinlik yapıldı balonlara yüz çizilip kreponkâğıdından saçlar yapılarak balon çocuk sandalyelere yapıştırıldı. Her çocuk kendi makasını alarak balon çocuğunun saçlarına şekil vermeye başladı. Saç kesimleri bitene kadar çalışmaya devam edildi. Astronot olan öğrencim ailesiyle birlikte yaptığı astronot kostümüyle sınıfa gelip meslek tanıtımını gerçekleştirdikten sonra tüm çocukların kostümü giymesine olanak sağlandı. Pilot olan öğrencim uçak maketiyle pilotların neler yaptığından ve uçakların özelliklerinden bahsetti. Yazar olan öğrencim meslekle ilgili malzemeler getirerek tanıtımını tamamladı. Hemşire olan öğrencim malzemelerle arkadaşlarını tedavi edip hemşirelerin neler yaptığından bahsetti.

29-03-202429-03-202429-03-202429-03-2024

5.GÜN

 Doktor mesleğini tanıtan öğrencim doktor malzemeleri getirerek ilk olarak malzemelerini tanıttı daha sonra yanına bir arkadaşını çağırarak onu muayene etti. Şöför,polis,tamirci mesleklerini tanıtan öğrencilerim o mesleklere ait malzemeleri getirerek meslek tanıtımlarını tamamladılar. Daha sonra itfaiyeci mesleğini tanımak için çocuklarla ilk önce itfaiyeci şapkası yaptık. Sonrasında itfaiyeci dramamız için deniz makarnalarını birleştirerek yangın söndürme hortumu yaptık ve plastik şişeleri kaplayarak yangın söndürme tüpü yaptıktan sonra yangın söndürme ekibimizi kurarak oyun odasında yangın söndürme drama mızı yaptık. Sonrasında sınıfa gelerek baret yapıldı. Baret yapıldıktan sonra inşaat ustası mesleği hakkında bilgi verildikten sonra masalara duvar örebilmeleri için minik tuğlalar ve alçı harcı koyularak özgür ürünler yapmalarına fırsat verildi.